Tuin Wijk Boz | Meer licht creëren in je woning: hoe doe je dat?
778
post-template-default,single,single-post,postid-778,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Meer licht creëren in je woning: hoe doe je dat?

Meer licht creëren in je woning: hoe doe je dat?

De meeste mensen willen het liefst een huis met zoveel mogelijk lichtinval. Natuurlijk licht geeft een woning namelijk een mooie sfeer, laat het ruimer lijken en doet bovendien wonderen voor je humeur. Wat kun je doen wanneer je graag meer licht in je woning wilt creëren?

 

Handige trucjes

Met een aantal snelle aanpassingen, kun je je huis veel lichter laten lijken. De basis van je inrichting is hierbij erg belangrijk. Witte muren weerkaatsen het licht dat in je woning komt, terwijl donkere muren het licht juist absorberen. Wil je meer licht creëren in je huis, kies dan voor lichte, neutrale kleuren op de muren. Hetzelfde geldt voor je meubels.

Een andere manier om het beschikbare licht optimaal te gebruiken, is het gebruik van spiegels. Plaats mooie spiegels op strategische plekken in je huis, en laat zo het licht via weerkaatsing op meerdere plekken in je kamer komen.

Let er bovendien op dat je geen spullen plaatst voor het raam. Hoe leuk het ook staat om je vensterbank op te vrolijken met mooie spulletjes, belemmer je hiermee je kostbare lichtinval.

Meer licht met een dakkapel

De bovenstaande tips werken goed in een woonkamer, waar je door het juiste gebruik van muurkleur, meubels en accessoires veel kunt veranderen. Lastiger wordt dit in kleinere ruimtes waar de lichtinval veel beperkter is. Denk hierbij aan de slaapkamers en de zolder. Uiteraard is het nog steeds belangrijk om hier een lichte basis te kiezen, zoals witte muren en een lichte vloer. Echter, de kans is groot dat deze kamers nog steeds te donker zullen zijn. In deze gevallen, creëer je het beste meer licht met een dakkapel. Door een gedeelte van het schuine dak, te vervangen met een dakkapel, ontstaat er in één keer meer ruimte en licht in de kamer.

Kosten van een dakkapel

Hoeveel kost een dakkapel? De prijs wordt beïnvloed door een aantal factoren. Een op maat gemaakte dakkapel is duurder dan de zogenaamde ‘prefab’ dakkapel. Ook het materiaal beïnvloedt de prijs. Hout is meestal het goedkoopst, kunststof is iets duurder en polyester is het duurst. Verder speelt de grootte van het dakkapel uiteraard een belangrijke rol.

 

Is een dakkapel de investering waard?

Is het kostentechnisch verstandig om meer licht met een dakkapel te creëren? Dit hangt af van je situatie. In hoeverre erger je je eraan dat je slaapkamer of zolder donker is? Ben je er vaak, omdat de ruimte ook als werkruimte dient? Dan zul je waarschijnlijk veel baat hebben bij meer licht. Of merk je juist dat je deze ruimtes vermijdt, omdat je het onprettig van dat ze vrij donker zijn? Hierdoor geniet je misschien minder van je huis, omdat je van sommige ruimtes weinig gebruik maakt. In zulke gevallen, is een dakkapel zeker het overwegen waard.

Ook kan een dakkapel belangrijk zijn wanneer je op termijn wilt verhuizen. Door de slaapkamers en zolder aantrekkelijker te maken met meer licht met een dakkapel, kan de waarde van het huis aanzienlijk stijgen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.